lab

Чета днес, че МОН няма да купува нови компютри за училищата през тази година. Пуста криза, уж нямаше да се отрази много на България, но пък дойде и сега няма да дадем нова техника на учениците.

Като няма пари се съкращават разходи. Трудното решение е какви точно разходи да се съкратят. Тук има 2 вида хора: такива, които съкращават от всичко, което не води до преки резултати, и такива които правят едно смислено планиране на това какво е необходимо за да продължи прогреса дългосрочно.

Познайте нашите депутати от кой вид са? Образованието не носи преки резултати, така че им спираме кинтите. Вместо да има всяко дете компютър, ще ги оставим на учителите. На тях като им е писнало от тези учители, почват да бягат от час и да не учат. Завършват, стават гамени. Ние се кахърим колко е зле новото поколение. Новото поколение започва да работи, ама като не са учили, работят за мизерни заплати в мизерните сфери от икономиката. Растеж няма, висококвалифицирани кадри няма. Българските фирми, като не могат да намерят хора, не могат да навлязат и на големи пазари. Плащат по-малко данъци. Държавата остава с по-малко пари. Като не достигат пари се съкращават разходи. Намаляваме парите в образованието. И така до безкрайност.

Ясно е, че младежите не учат. Ясно е, че са им интересни дискотеките, музиката, игрите. Едно време в комунистическия строй това се поправяше с биене през пръстите, респект от учителя и заплахи за изключване. Сега тези неща не вървят, защото го няма строя. Нямат тежест заплахите и наказанията, защото децата живеят в "демократична" държава, имат избор и го осъзнават. Чудя се само защо вместо при промяна в средата не се промени и образованието, ами се опитваме да го направим като по старому и като не проработи обвиняваме децата. Децата са клиенти. Ако те бяха възпитани и образовани, та да стоят мирно и да слушат нямаше да има смисъл от училище. Така че, вместо да се оплакваме и да тъгуваме по старото, да се променим и адаптираме, а? Или пък да стиснем филиите и да живеем с по-малко докато не умрем.

Не знам кое от двете е правилно. Вие кажете.