QRCodeNalBoz

Имаше един виц за чукча, който отишъл в Африка. Върнал се да разказва на останалите чукчи какво е видял:
- Видях жираф!
- Какво е жираф?
- Лос знаеш ли?
- Знам.
- Ами същото ама много по-високо.
- Какво друго видя?
- Видях слон.
- Какво е слон?
- Лос знаеш ли?
- Знам.
- Ами същото ама много по-дебело.
- Какво друго видя?
- Видях крокодил.
- Какво е крокодил?
- Лос знаеш ли?
- Знам.
- Ами нищо общо няма.

Сигурен съм че се питате каква е тая картинка отстрани дето съм сложил в сайдбара и пише QR Code. Ами да ви отговоря:
- Баркод знаете ли? Е нищо общо няма.

Всъщност истината е, че има много общо. QR Code е дву-измерен баркод, ама ъпгрейднат здравата. Ако бар кода помага основно на леличките на касата в Billa, QR кода помага основно на потребителите. Как ли? Ами с бързо достъпна информация.

Малко детайли

Уикипедия дава едно подробно описание на това как е възникнал QR Кода. Накратко – създала го е японската компания Denso Wave през далечната 1994, но после го е регистрирала като международен стандарт и се отказва от патентните печалби, за да може цял свят да го ползва.

Разликите с баркода са, че баркода може да съдържа цифри, като просто ги прави по-лесни за четене. Нашия нов приятел, QR, може да съдържа мнооооого повече. Ако са цифри, пази до 7089, цифри и букви – до 4296, дигитална информация до 2953 байта. Самата информация за това какъв тип данни са кодирани също се съдържа в кода, на определени места.

Накратко QR Кода има предимствата на баркода (лесен за бързо сканиране), но може да пази много повече и по-разнородна информация.

На вас защо да ви пука

Ами… сами знаете, че в днешно време мобилните технологии растат бързо като зерглинги, та човек или наваксва, или остава в миналото. Ако сте отговорен за маркетинга на даден продукт, QR кода е добра възможност да достигнете лесно до мобилната аудитория. Просто разпространявайте един свой QR Код, който всеки тинейджър с телефон може да сканира и да достигне до уеб сайта/продукта Ви максимално бързо, без да се налага да пише URL-и например. В япония това вече е доста наложено, както можете да видите и от снимката в статията на Уикипедия.

Представям си какво може да стане в бъдеще, какъв рекламен пазар може да се създаде от такава технология. Ако сте чували за Augmented Reality, концепцията е много свързана. Има приложения като Layar (сайт, видео), които пак сканират, но не кодове, а реални образи. На един такъв layar-турист можете да му блъскате колкото искате реклами, като просто слагате QR код на подходящите места. И за това ще се изтрепват да плащат.

Софтуер на кило

Има доста приложения, както за създаване на такива QR кодове, така и за четенето им. Ето един неизчерпателен и неподреден списък:

Общо взето всичкия този мобилен софтуер ползва камерата на телефона. Дали сте на улицата или пред компютъра няма значение, стига пред вас да има QR Код. Сканирате и беж към сайта на продукта/услугата. Аз съм един верен фен на HTC, ползвам Touch Diamond 2, който съответно работи с Windows Mobile, така че това което съм тествал е i-nigma и NeoReader. i-nigma е бърз като светкавица, направо се удучих първия път. Това, което ми направи впечатление при NeoReader обаче е, че сканира в реално време. Т.е. докато местите камерата, той намира къде точно е QR кода, загражда го в едно квадратче и отдолу изписва закодираната информация, без да натискате бутон за снимка или нещо подобно.

Опитах да запиша едно видео за да видите нагледно как става, драги ми читатели, но нямам истинска камера, а пък уеб камерата ми е толкова допотопна, че нищо не се получи. Ако намеря добра камера ще пробвам пак и тогава ще пиша пак какво е станало. Дотогава, приятно QR кодиране и разкодиране :)