4864966679_fe1ce2eb2f_o

Преди няколко седмици бате Бойко пое ангажимент до 3 години да е построил магистралите и да е върнал емигрантите обратно в България. Аз кето един хипотетичен емигрант, след като прочета тази новина бих извадил прашасалия куфар от гардероба, бих отишъл при шефа си на работа в една хипотетична Англия, и бих казал: “Шефе, напускам! Бойко направи магистралите и си отивам в село Курново.”

Поне така се предполага, че ще направя. Наивно е да се вярва на Бойко – даже и той не си вярва. За мен е изненада, обаче, че българите явно имат много погрешна представа какви са причините за недоволството, за лошия живот в страната и за емиграцията.

Живота в страната е сизифови мъки. Така се изрази също Мартин Заимов по повод отношението на определени хора от Софийската областна управа. Както съм казвал и преди, начина да се подобрят нещата не е да се отдадем на апатията. Не е това да се предадем пред силата на безчинствата в страната, а да им се противопоставим, колкото и да е трудно.

Ще разкажа за един конкретен пример, на който станах свидетел скоро, и мисля, че дефинира нагласата на повечето граждани. Приятел си купи кола и говори със своя застрахователен агент да си поднови полицата. Агента препоръчва застраховката да остане към същата компания. При въпроса дали това е най-добрия избор, отговора на агента е:

“Ами те може и да не са най-добрите, но ако си смениш компанията може нарочно да ти откраднат колата.”

Това за мен е рекет. Заплашват те, макар и косвено, за да останеш при същия застраховател. Не знам колко такива градски легенди има и доколко са истина.

Моя приятел е направил своя избор в дадената ситуация, но по-важното е какво бихте избрали вие. Бихте ли саботирали застрахователи заплашващи клиентите си, или бихте им дали парите си отново от страх? Бихте ли действали принципно, въпреки риска и трудностите, или бихте доказали че мутренския модел на водене на бизнес работи?

Точно подобни ситуации са причината за емиграцията. Не магистралите, бат Бойко! Но бат Бойко е ченге, все пак, и едва ли ще ме чуе. Чуйте ме вие. Не пускайте камъка, Сизифовци, защото той сам няма да стигне върха. Все някой трябва да го избута догоре.

Картинката е от http://www.flickr.com/photos/34241418@N04/4864966679/