Надявам се, че всички хора ползващи интернет редовно са чули за ACTA. Тъй като имам доста познати, които са редовни потребители, но не са технически специалисти или юристи, ще се опитам да обясня на езика на средния българин защо ACTA е лош закон и защо трябва да се обявят против него.

По конституция, всеки гражданин е невинен до доказване на противното. Никой няма право да ви задържа, наказва, или пречи по някакъв начин, докато НЕ ДОКАЖЕ, че сте престъпили закон. Няма право да прави обиск в къщата ви, без основателно подозрение. Няма право да ви подслушва телефона без да се съмнява, че по него организирате нещо незаконно.

ACTA е опит това да се промени, поне за всички ваши действия в интернет. Според ACTA, един продуцент който се съмнява, че сте придобили и ползвате незаконно негова музика, може БЕЗ ДА ВИ ОСЪДИ И ДОКАЖЕ ЧЕ СТЕ ВИНОВЕН, да ви намери и да накара вашия интернет доставчик да ви спре интернета. Дори вие да нямате пиратска музика.

ACTA не дефинира ясно какво представлява разпространението на информация. Ако детето ви пее песен, за която няма авторски права, то е престъпник, защото я разпространява.

Когато някой терорист планира акт с друг терорист по телефона, лошия в случая не е телефонната компания, която предоставя технологията, а самия терорист, нали така? Е, според ACTA, телефонната компания е виновна, затова че терористите ползват нейната мрежа. Ако предоставяте услуга, която се ползва за лоши цели (т.е. пиратство), вие сте виновни. ACTA ви принуждава да подслушвате всички, които ползват мрежата ви, за всеки случай.

Ако имате фирма за транспорт и терорист се качи на вашия автобус (след което направи нещо лошо), вие сте виновни, защото едва ли не сте му помогнали. Затова според ACTA сте принудени да следите всеки един пътник.

Ако това ви звучи нелепо, то е защото наистина е нелепо. Аналога в интернет са мрежите за разпространение. Това включва интернет доставчици, торент тракери, както и сайтове със съдържание генерирано от потребителите (YouTube например). Те са телефона и транспортните фирми на интернета. Те са тези които предоставят технологията за обмен на информация.

На корпорациите, които произвеждат информация, им е най-лесно да преследват самата технология. Медията по която се разпространява информацията. Вместо да измислят начин да преследват самите терористи, те искат да направят телефоните и транспортните компании отговорни.

Резултатът от това ще бъде една голяма цензура и преследване. Интернет ще се превърне в полицейска държава. Всеки ще бъде следен и лесно спиран, независимо дали е доказано, че е виновен.

ACTA означава, че всеки е виновен до доказване на противното. Ако не сте съгласни, протестирайте. В момента зависи от самите граждани да укажат контрол върху представителите си, които решават подобни закони. Кажете, че не искате да сте виновни. Подпишете всички петиции, изпратете писма до вашите представители. Моята цел е просто да ви убедя, че всичко което четете за ACTA не е толкова безобидно и не трябва да го отминавате с лека ръка като поредната интернет петиция.

Ето едно видео на английски, което обяснява добре за какво става въпрос.

А ето и още места, където можете да получите повече информация.

http://yovko.net/blog/8023
http://blog.peio.org/?p=7611
http://asktisho.wordpress.com/2012/01/31/stop-acta/
http://asktisho.wordpress.com/2012/01/28/acta/
http://yurukov.net/blog/2012/01/27/acta-ili-kak-se-obirat-choveshki-pra/
http://blog.peio.org/?p=7622

Направете нещо! Обявете се в подкрепа на свободния интернет!