Днес разбрах, че съм много консервативен. Живея в период, в който глобални и значими промени настъпват за един ден и променят живота на хората; период, в какъвто не са живели родителите ми или бабите и дядовците ми. И все пак, уж съм млад човек по масовата дефиниция, не мога да приема за даденост повечето случващи се неща. Затова си мисля, че съм консервативен.

Мисля си също, че по подразбиране има нации и общности, които също са консервативни. Една такава общност според мен е ислямската. Не всички мюсюлмани по света, а тези които си живеят на изток, в среда коренно различна от европейската или американската. Та оказва се, че всъщност не са консервативни. Или по-скоро това което до днес аз мислех за консерватисъм е било нещо друго – религиозност, понякога граничеща с фанатизъм.

Може би вече се чудите какви са тези мисли дето ми минават през главата и защо пиша такива глупости. Ами да ви дам една статия, на която попаднах днес, и да цитирам:

В наше време в исляма се наблюдават различни позиции, тълкувания, становища по политически, научни и други проблеми, между които и най-странни, като това на духовника Юсуф Карадагоглу. Според него, науката разполагала с доказателства, че центърът на Вселената е в Саудитска Арабия, поради което часовият пояс от Гриниуч трябва да бъде заменен с нов и той трябва да започва от свещения за мюсюлманите град Мека. На това, повече от странно мнение, може да съперничи предложението на мюсюлманския духовник от Саудитска Арабия Мухаммед Мунаджит, според който героят от детските филми Мики Маус трябва да умре, тъй като бил един от воините на сатаната, бил дяволско същество и въздействал изключително отрицателно и зле на деца. Духовникът не посочва как може да стане това, но сигурно Мики Маус ще бъде прокълнат и обявен за мъртъв.

Невероятно! Струва ми се вече, че живея в роман на Дан Браун. Открай време си мисля, че въпроса за сходство между наука и религия е спорен, с дълбока история и много различни мнения. Не бях виждал обаче реален пример за опит да се обоснове научно откритие с религията. Всичко това ме кара да мисля, че радикализма става все по-популярен и че с цел да възвеличим религията и да накараме всички да станат религиозни можем да си служим с всякакви средства. Дори в модерно общество като нашето да свързваме явления с религията, и да твърдим че са дело на Бог, въпреки че очевидно това е глупост.

Не знам доколко има хора които мислят, че това е сериозно, не знам доколко е редно държавата Турция да забрани YouTube, да забрани и Blogger.com, и след това да претендира за членство в Европейския Съюз. Все пак щом всичко е дело на Бог, и всичко произтича от религията, защо да го крием? 

Все пак знам, че и нашата държава не е цвете за мирисане. Но предпочитам тези които ме управляват да крадат от парите които им плащам, пред това да ми спират достъпа до информация. Парите ще ги преживеем, просто поредното необходимо зло. Но ако това е единствената цел на управляващите аз съм доволен – поне не биха ми променили мисленето и не биха ми взели свободата.

Та консервативен съм хора, не мога да приема много неща напоследък. Не знам и какво ще стане със света след 1-2 века, когато числеността в различните общности ще е толкова променена, че едва ли ще има човек със здрав разум, който да има куража да въстане срещу глупостта. Просто се надявам и се опитвам да направя света по-добър за тези които ще живеят след мен. Съветвам и вие да пробвате, а не да се оплаквате и да търсите оправдания защо нещо не може да се направи. Всичко може.


Славо.