Archive for July, 2009

В Пещера е супер яко

peshtera

Не бях ходил в Пещера, ама хич никога. Знаех я само от името на винпрома. Еми Жорката е оттам и ме покани да му ида на гости. Прекарахме си много яко, бру-тал-но.

Тръгваме ние в събота сутрин, забихме по един сандвич от най-якото място на магистралата евър – “При Роси на сладка хапка.” Минава се през Пазарджик, но там не е яко, защото имат затвор. Пътищата са зле, сигурно защото като бягат затворниците ги гонят с танк и той разказва играта на асфалта с веригите. Всъщност си говорехме, че в България умни затворници няма и не могат да организират бягство, така че може би причината е друга. Това обаче е друга тема.

Сегашната тема е, че Жорката има най-яката къща в Пещера. А там къщите всички са яки, повече от тези по другите градове. Сигурно защото хората са мераклии и искат да си пият невероятните количества произведен алкохол на хубаво. Освен алкохола, в Пещера е развита и обувната идустрия. Билбордите с реклами, които не са за обувки, са ги забранили с наредба на кмета.

Също така на Жорката брат му е супер пич. Беше сготвил най-яките пържоли, за да се насвиним когато пристигнем. Взехме го тоя як брат с приятелката и марш към пещера Снежанка. Тя е известна с многото комари на входа и това, че вътре има много вимета. Толкова много, че цяла една зала са кръстили на тях. Има още Дядо Мраз, баби с деца, една безформена риба, пингвин, и още много много други неща.

След пещерата минахме през Батак и видяхме известната църква, отидохме до Цигов Чарк, пихме минерална вода и ядохме таратор. Ходихме до стената на язовир Батак, защото там е красиво. Като цяло язовира е много красив, пък и уцелихме едни редки облаци, през които слънчевите лъчи падащи към язовира бяха невероятни. За справки – Фейсбука на Жорката.

Много се уморихме, но пък аз останах много доволен. Вечерта прекарахме отново в Пещера. Беше много топло и нямаше какво друго да се прави освен да се пие. Ще пропусна с подробностите около това събитие, само да кажа, че кмета е подписал и една друга наредба – в дискотеките след 1.30 задължително се пуска само чалга. Там където отидохме си спазваха наредбите примерно. Нощта свърши късно, имаше водки и малолетни ученички, но ще спра да разказвам, за да не ни осъдят и да ни пратят в затвора в Пазарджик.

Не знам как, но все пак успяхме да се събудим по обяд и да се върнем в София. Аз само можех да си хвърля един душ и да дочакам 11, за да си легна. Мерси, Жорка, шестица.

Ревю – Grooveshark

gsLogo

НОВО: След като написах поста пичовете от Grooveshark изцяло смениха интерфейса и сега вече наистина къртят мивки. Добавих няколко картинки от новия, можете да ги разгледате накрая на поста.

Имах една колекция от MP3-ки вкъщи, свалях си нови и бях щастлив собственик на MP3 плейър, докато не почнах работа. Тогава нямаше как наведнъж да си пренеса колекцията до офиса и да слушам там, та се задоволявах с радио.

Другия ми проблем когато слушам музика (а аз слушам много, един такъв меломан съм си), е че рядко се появява някоя нова група която да ми хареса. Т.е. музиканти има, но аз не знам за тяхното съществуване, въпреки че е много вероятно да ми допаднат.

Тези два мои проблема вече си имат решение, което се казва Grooveshark. С една дума това е уеб приложение, през което може да слушате всякаква музика…. безплатно. Правите си акаунт… търсите песни, подреждате ги в плейлистове, гласувате за тези които ви харесват, търсите в плейлистовете на други потребители, добавяте приятели с подобен на вашия вкус, използвате Autoplay, за автоматични плейлистове с подобни песни на тези които слушате… и много други неща.

Общо взето преди да почна да ползвам Grooveshark бях намерил една търсачка наречена Audiolizer. Тя обаче практически търсеше песни само в YouTube, и когато оттам махнат даден клип заради авторски права ставаше пак неприятно. Освен това потребителският интерфейс беше на светлинни години назад. Grooveshark е изключително лесен за ползване. Освен това няма махане на песни… поради простата причина, че пичовете имат договори с различни студия и им плащат за използването на песните им на сайта, или за доказани нарушения на права.

Общо взето това за мен представлява идеалното въплъщение на Уеб 2.0 в музикалната индустрия и е пример за нещо, което може да я възроди като цяло.

Не намирате вашата песен (случвало ми се е само веднъж)? Ами може просто веднъж да я качите като MP3 и след това цял свят да я слуша. Наистина мисля, че имат бъдеще, заради бизнес модела, който са избрали, освен това техническата имплементация от гледна точка на крайния потребител е ако не перфектна, то много добра.

Не бих се изненадал ако след 10 години свалянето на музика се е превърнало в отживелица, и всичко е стрийминг. Grooveshark определено имат голям напредък в тази посока. Ако можех да го синхронизирам и с MP3 плейъри за случаите когато съм в движение, бих зарязал всякакъв друг инструмент за слушане на музика. Хвърлете му един поглед, струва си. Ето и няколко скрийншота: