Archive for January, 2010

13 Години

11January1997

Сигурно сте чели много за историята на българската демокрация. И аз съм чел. Хубаво е да се чете. Хубаво е да има съвестни хора, които се интересуват от историята на родината си, остават в нея и не емигрират, въпреки примера на по-голямата част техни сънародници на същата възраст. Аз останах в България. Не питайте защо, това е тема на друг блог пост, а и отчасти вече съм писал за това. Това, за което искам да пиша днес е моят първи спомен за промените.

Въпреки че съм роден през 1984, не си спомням много. Или поне не си спомням 89-та. Не си спомням скандалните избори, спомням си само плакатите и пеенето на “45 години стигат, времето е наше.” Моите спомени започват по-късно. И времето което най-добре се е запечатало в мозъка ми е 1997. Днес е 11 Януари, 13 години по-късно. Дори през 2007 не ми направи впечатление медиите да пишат много за тогавашните събития, въпреки кръглата 10 годишнина. Днес също няма много. Има Борислав Борисов.

НОВО: Днес намерих този разказ на Димитър Петров, който споделя своите преживявания от тогава. Хубаво е.

Моите спомени обаче също ги има. И няма да си ходят скоро, може би никога. За мен 10 и 11 Януари 1997 беше период, в който осъзнах действителността. Тази дата беше момента, в който за първи път разбрах много от разговорите с родителите си, разбрах песимизма им, разбрах защо хляба се уважава, а не се изхвърля. Просто ми се ще да се помнят такива моменти. Ще ми се да се ползва спомена за тях, когато за малко излезем от релси и се питаме защо правим всичко. Наистина е полезно човек да се замисли за това какво е ставало тогава, за да осъзнае защо продължаваме да се борим и днес, защо не емигрираме и защо има смисъл да не се предаваме.

А за тези от вас, които се чувстват с малко замъглена памет или не са преживели събитията от 10-11 Януари 1997, ето малко контекст: http://www.youtube.com/watch?v=VUacgOhFERA

Резолюции – Мезолюции

NYResolutions

От тези новогодишните, дето всеки си ги мисли, пише на листче, после пъха листчето в едно чекмежде и го забравя. При това не го забравя само до следващата нова година, ами даже завинаги. Моето последно листче беше електронно та случайно се сетих да видя какво съм изпълнил от плановете начертани за 2009. От 6 неща в списъка – 3 наполовина. Това не знам дали се брои, а и не ме интересува.

Интересува ме обаче това, че 2009 беше една от най-яките години в живота ми. Емоции на кило, за първи път сноуборд, един “леджен…уейт фор ит… деъри” рожден ден. Дори да искам да изброя всичко яко дето се е случило не мога. Освен товя тия списъци депресират. Особено ако само си ги пишеш и не ги изпълняваш. Мисля си, че 25 години е твърде ранна възраст, за да е възможно човек да иска еднакви неща в началото на годината и в края и. От онези 6 прословути мои мисли, сега за 2 въобще не ми пука, честно.

Така че за 2010 няма да си правя списък. Това няма да ме спре да си я направя още по-добра и от 2009. И като гледам колко са апатични, не-оптимизиращи и малко тъжни хората около мен и в България по принцип, освен да взема да направя и тяхната 2010 по-яка, а? Мда, съжалявам ама нищо друго не остава. Отивам да творя щастие.